Участь ТНПУ у засіданні  Об’єднання інституцій-партнерів «Педагогічна синергія» (ФОТО)

Участь ТНПУ у засіданні 


Об’єднання інституцій-партнерів 


«Педагогічна синергія»




8 квітня у змішаному форматі відбулося третє засідання Об’єднання інституцій-партнерів «Педагогічна синергія» на базі Інституту педагогічної освіти та освіти дорослих НАПН України. Нагадаємо, що Тернопільський національний педагогічний університет виступає партнером цього об’єднання. 


Партнери Педагогіної синергії
Партнери "Педагогіної синергії"


Темою міжнародного засідання було: «Мережева взаємодія в удосконаленні змісту психолого-педагогічної підготовки вчителя». Серед 150 учасників були не лише представники із партнерських закладів об’єднання, але й науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти інших закладів вищої освіти України, Польщі та Чехії. 


Метою зустрічі стало визначення інноваційних шляхів удосконалення змісту психолого-педагогічної підготовки майбутнього вчителя з урахуванням конструктивних ідей зарубіжного досвіду.


Під час засідання із доповідями виступили:


- Мирослава Вовк, завідувачка відділу змісту і технологій педагогічної освіти, щодо  результатів дослідження проблеми змісту психолого-педагогічної складової у підготовці майбутніх учителів у закладах вищої педагогічної освіти України за основними критеріями: законодавчо-нормативні регулятиви, особливості змісту психолого-педагогічної підготовки на бакалаврському і магістерському освітніх рівнях, чинники оновлення змісту дисциплін з урахуванням інновацій у шкільній і вищій педагогічній освіті. 


- Ярослав Ветешка, доктор хабілітований, професор, завідувач кафедри андрагогіки і менеджменту освіти Карлового університету, про особливості чеського досвіду із підготовки педагогічних кадрів.  


- Катажина Новосад, докторка Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської презентуувала тенденції змін у підготовці вчителя в Польщі та змісті його психолого-педагогічної підготовки.


- Катерина Годлевська, старша наукова співробітниця відділу зарубіжних систем педагогічної освіти і освіти дорослих, представила зміст психолого-педагогічної підготовки Угорщини, його контекстність.


- Наталія Авшенюк, завідувачка відділу зарубіжних систем педагогічної освіти і освіти дорослих, узагальнила зарубіжний досвід, яка представила основні тенденції розвитку змісту (курикулуму) підготовки вчителів у міжнародному освітньому просторі на підставі опрацювання мультинаціональних досліджень у галузі педагогічної освіти, що здійснюються міжнародними організаціями (ОЕСР, ЮНЕСКО, Європейська Комісія) та професійними асоціаціями (Європейська асоціація педагогічної освіти).


Розмова триває

Розмова триває


Пропозиції координаторів партнерів Об’єднання інституцій-партнерів «Педагогічна синергія» щодо напрямів удосконалення змісту психолого-педагогічної підготовки вчителя в закладах вищої освіти України представили:  


- Василь Галузяк, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки, професійної освіти та управління освітніми закладами Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського;


- Оксана Цюняк, докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника;


- Зоряна Удич, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри педагогіки, керівниця Інклюзивно-ресурсного центру Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Зокрема було озвучено необхідність врахування в освітніх програмах можливість формування м’яких навичок, інклюзивної компетентності, а також укладання нової навчальної літератури з урахуванням зміни освітньої парадигми та підвищення кваліфікації педагогічних й науково-педагогічних працівників, які реалізовують освітні програми з підготовки учителів.  


З. Удич під час доповіді
З. Удич під час доповіді


Результатом засідання стало узагальнення досвіду підготовки педагогів і прийняття рішення щодо подальшої роботи з удосконалення змісту психолого-педагогічної підготовки майбутнього вчителя на першому (бакалаврському) і другому (магістерському) рівнях вищої освіти.


Учасники зустрічі

Учасники зустрічі


Більше інформації та фото тут.



Зоряна Удич


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси