Працівники та здобувачі освіти ТНПУ завітали на святкування 111-ї річниці Тернопільського обласного краєзнавчого музею (ВІДЕО, ФОТО)

Працівники та здобувачі освіти ТНПУ 

завітали на святкування 111-ї річниці 

Тернопільського обласного
краєзнавчого музею

 


Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка є давнім партнером Тернопільського обласного краєзнавчого музею у різних напрямках співпраці.

11 квітня 2024 року працівники та здобувачі освіти нашого університету мали нагоду завітати на святкування 111-ї річниці з часу заснування музею. Захід зібрав поважну авдиторію представників духовенства, владних структур, військовослужбовців, волонтерів, освітян, науковців, представників навчально-реабілітаційних центрів, громадсько-культурних діячів.

Від ТНПУ були присутніми:

- доктор історичних наук, професор, заступник керівника навчально-наукового центру якості освіти, член правління
Тернопільської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Микола Москалюк;

- кандидатка педагогічних наук, доцентка, керівниця Інклюзивно-ресурсного центру Зоряна Удич;

- кандидатка психологічних наук, доцентка, керівниця Центру ґендерних досліджень та впровадження політики рівних прав і можливостей Ольга Кізь;

- кандидатка педагогічних наук, заступниця декана факультету педагогіки і психології на відділенні «Початкова та дошкільна освіта. Менеджмент», методистка Інклюзивно-ресурсного центру Ірина Шульга,

а також здобувачі та здобувачки освіти спеціальності 013 Початкова освіта факультету педагогіки і психології.


Найщиріші вітання зі 111-ою річницею директорові музею Яремі Шатарському та усьому колективу від університетської спільноти ТНПУ!
Найщиріші вітання зі 111-ою річницею директорові музею Яремі Шатарському та усьому колективу від університетської спільноти ТНПУ!

Більше світлин дивіться в Альбомі

Під час урочистої частини директор музею Ярема Шатарський вручив подяку за багаторічну співпрацю керівниці Інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ Зоряні Удич. Щиро вітаємо колегу із почесною відзнакою!

Зазначимо, що у рамках угоди про співпрацю, яка триває вже понад шість років, Інклюзивно-ресурсний центр ТНПУ проводить для фахівців музею навчальні та просвітницькі заходи, спрямовані на формування інклюзивної компетентності, виявлення потенційних можливостей для забезпечення доступності.


Подяка керівниці Інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ Зоряні Удич від музею за співпрацю. Щиро вітаємо і пишаємось!
Подяка керівниці Інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ Зоряні Удич від музею за співпрацю. Щиро вітаємо і пишаємось!

Знаково, що у межах святкування 111-ї річниці працівники музею організували захід «МУЗЕЙ БЕЗ МЕЖ», який продемонстрував, що заклади культури мають бути доступними та безбар’єрними для різних категорій відвідувачів. Важливою подією заходу стало офіційне відкриття оновленого ліфта, що відкрило можливості безбар’єрного доступу для огляду усіх експозиційних залів на трьох поверхах музею. Функціонування ліфта надасть змогу маломобільним групам населення, зокрема, тим, хто має порушення опорно-рухового апарату, батькам із малолітніми дітьми, вагітним, людям старшого віку та іншим відвідувачам отримати якісні послуги музею.

Програма заходу мала продовження в експозиційних залах.

Майбутні педагоги і педагогині початкової освіти 4-го курсу у межах вивчення навчального модуля «Основи інклюзивної освіти» (викладачка – Ірина Шульга) та 1-го курсу в межах вивчення навчального модуля «Психологія педагогічна» (викладачка – Ольга Кізь) завітали у різні зали. У відділі природи відвідали інклюзивний майстер-клас «Природа на дотик», де була пізнавальна розповідь про найдивовижніших представників флори та фауни минулих геологічних епох та їх знахідки на території Тернопільської області, а також про червонокнижні рослини і тварини нашого краю.


Майстер-клас у відділі природи

У виставковій залі оглянули колекцію борщівської вишивки з фондів музею та приватних колекцій, зокрема, етногалереї «Спадок» родини Демкур і приватної колекції Віри Матковської.

Зазначимо, що борщівська народна вишивка внесена до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Також ознайомились із народним взуттям, яке носили жителі нашого краю понад 100 років тому, зокрема, традиційними чоловічими та жіночими чоботами, оздобленими постолами, вишуканими шкіряними черевичками, примітивним плетеним взуттям із рослинних матеріалів, зимовим взуттям, яке називали «шими», «небивники», «сталівки», «пришиви» тощо.


Відвідини виставкої зали з борщівською вишивкою
Відвідини виставкої зали з борщівською вишивкою

У залі стародавньої історії почули про археологічні дослідження поселень Трипільської культури на території Тернопільського краю. Особливе враження справила виставка давніх українських народних іграшок з фондової збірки музею, якими гралися наші предки. Дізнались, що іграшки виготовляли з дерева, глини, соломи, лози, трави та інших матеріалів, та окреслили перспективи використання народної іграшки в освітньому процесі.


Вивчаємо історію рідного краю
Вивчаємо історію рідного краю

Завітали також у відділ нової та новітньої історії  експозиція  якого розповідає про найважливіші періоди історії нашого краю в ХХ – поч. ХХI ст. Ознайомилися з історією Української повстанської армії та військовими одностроями новітньої доби: австро-угорської армії, Українських січових стрільців, Української дивізії «Галичина», вояків УПА, Українського юнацтва протиповітряної оборони.

Студентство мало нагоду ознайомитись із оригінальними документами та експонатами, що були свідками доленосних для України подій. Відвідувачі мали змогу потримати у руках оригінальну зброю різних періодів і зробити світлини.
Особливо хвилюючим став  експозиційний  розділ, що розкриває події  Революції  Гідності, участь  наших земляків  в російсько-українській війні по захисту суверенітету і територіальної цілісності України.


 
Музей є справжнім хранителем історії рідного краю, осередком вдячної пам’яті, патріотичного виховання, просвітництва, значним науково-культурним та освітнім центром Тернопільщини. Більше фото та інформації про святкове дійство тут.

Вітаємо колег Тернопільського обласного краєзнавчого музею із Днем заснування закладу та бажаємо долати усі перешкоди на шляху збереження і примноження нашої культурної спадщини.


Ірина ШУЛЬГА
кандидатка педагогічних наук,
викладачка кафедри педагогіки та менеджменту освіти,
заступниця декана на відділенні
«Початкова та дошкільна освіта. Менеджмент»
факультету педагогіки і психології

Ольга КІЗЬ
кандидатка психологічних наук,
доцентка кафедри психології
факультету педагогіки і психології,
керівниця Центру ґендерних досліджень та впровадження політики рівних прав і можливостей ТНПУ ім. В. Гнатюка


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси