ТНПУ імені Володимира Гнатюка – університет-партнер проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» (ФОТО)

ТНПУ імені Володимира Гнатюка –
 університет-партнер проєкту USAID
«Розбудова стійкої системи
громадського здоров’я»



Дивитись вперед з надією і відповідальністю... Поки йде війна, яка обов’язково завершиться перемогою України. І ми разом з радістю Перемоги отримаємо багато супутніх проблем. Ми "отримаємо" дітей, які пережили травму смерті близької людини, ми "отримаємо" дорослих, які травмовані бомбардуваннями і знищенням родин, житла, укладу життя. Про військовослужбовців, наших захисників і захисниць - годі й говорити... 

Ми отримаємо травмоване суспільство, як не прикро про це говорити... Суспільство з проблемами здоров'я в усіх його аспектах і сторонах.

Тому зараз нам треба дивитись на два кроки вперед і готувати суспільство до взаємодії з травмою, до відновлення психосоціального, ментального здоров'я. Психологи, соціальні і медичні працівники досі з усіх сил намагались і намагаються допомогти людям пережити травмуючі події. І це подібне до негайного, "тут і зараз" гасіння пожежі. Нам потрібно будувати строгу систему, яка дасть можливість травмованим людям знати де і як отримати допомогу, як взаємодіяти з собою і що робити з травмою. Нам потрібно готувати фахівців нового покоління, які будуть мати спеціальні уміння і навички роботи з травмованими людьми. І ці фахівці - не лише психологи, але і педагоги, і соціальні працівники, і медичні працівники - ті, які знаходяться на "першій лінії" контакту з населенням. Всі фахівці, які безпосередньо працюють з людьми, повинні мати фундаментальні знання про психічне здоров’я.

Ці питання добре розуміють у фонді USAID, який розпочинає в Україні грандіозний проєкт "Розбудова стійкої системи громадського здоров’я" з метою посилення кадрового потенціалу та підвищення спроможності уряду України виконувати основні функції із збереження психічного здоров’я.

За результатами конкурсу українськими партнерами цього проєкту стали три університети: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Тернопільський національний медичний університет імені І.Я.Горбачевського та Київський столичний університет імені Бориса Грінченка. Зі сторони США - Федерація охорони здоров’я Філадельфії (Наталі Левкович, Леслі Ліберман), Університет Темпл та Філадельфійський коледж остеопатичної медицини.

12-13 квітня 2024 року в Ужгороді відбулась перша зустріч з метою налагодження тісної координації та співпраці між українськими та американськими університетами. Живе спілкування, обмін досвідом, презентація наявних програм з підтримання психічного здоров’я, короткий огляд американських та українських програм підготовки фахівців, які надають послуги психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Честь представляти ТНПУ імені Володимира Гнатюка на цій зустрічі мали члени проєктної групи:
- проф. Марина Орап, завідувачка кафедри психології,
- проф. Ірина Задорожна, проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва,
 - доц. Зоряна Адамська, в.о. декана факультету педагогіки і психології,
 - проф. Ольга Сорока, завідувачка кафедри соціальної роботи та менеджменту соціокультурної діяльності.
  
Потужна команда фахівців ТНПУ імені Володимира Гнатюка
Потужна команда фахівців ТНПУ імені Володимира Гнатюка


У процесі зустрічі учасники презентували уже наявні здобутки у сфері збереження психічного здоров’я, розповідали про проблеми та перспективи підготовки фахівців до психосоціальної підтримки населення.
   
Марина Орап на зустрічі презентувала наявний доробок та потенційні можливості університету в справі збереження і відновлення психосоціального здоров'я
Марина Орап на зустрічі презентувала наявний доробок та потенційні можливості університету в справі збереження і відновлення психосоціального здоров'я

Плідні дискусії з колегами з США
Плідні дискусії з колегами з США

Координація спільних зусиль із розбудови системи психосоціальної підтримки населення - важлива складова успіху! Координація спільних зусиль із розбудови системи психосоціальної підтримки населення - важлива складова успіху

Цікава і плідна дискусія дала багато інформації для роздумів, імпульсів для творення нового та мотивації рухатись вперед на шляху підтримки і відновлення психічного здоров’я населення.

 

Завідувачка кафедри психології,
проф. Марина Орап


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси