ТНПУ - 84! Академічна спільнота відзначила День університету
ТНПУ - 84! Академічна спільнота відзначила День університету

Учора, 15 квітня, студенти, викладачі та випускники Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка відзначили 84 роки від дня, коли навчальний заклад відкрив свої двері для перших студентів. 

Урочистості об'єднала єдина ідея – вшанування Героїв російсько-української війни. 


Університетська спільнота згадала історію свого закладу, тих, хто зробив його таким, яким ми його знаємо сьогодні, однак найшанованішими постатями були і залишаються ті випускники, працівники, студенти, які не шкодують сил, енергії, життя та здоров'я для того, щоб наступні покоління могли жити, розвиватися у квітучій незалежній Україні.  


84-річчя ТНПУ відзначилося і ювілейними датами, які ввійшли в історію як ключові етапи у розвитку університету: 55 років тому, 15 квітня 1969 року, тодішній Педагогічний інститут переїхав до Тернополя, а 20 років тому, у 2004 році, університет отримав статус національного навчального закладу.

Програма святкування була насиченою заходами, які об'єднали всю університетську спільноту. 

Розпочали зі спільної молитви за світле майбутнє України, взявши участь у Божественній літургії у Церкві Святої Софії Премудрості Божої.

Далі розпочалася акція висадження рослин у Біблійному саду ТНПУ. Це стало традиційною ініціативою спільноти, яка щороку збагачує сад новими рослинами. Цього разу були висаджені згадані у Біблії сакури що додадуть саду нового символізму та краси, а також катальпи обабіч запланованої скульптури “Голгофа”, а самі учасники дійства наповнилися позитивними емоціями.   

У форматі Клубу успішних людей відбулися надзвичайно важливі і цікаві зустрічі, адже запрошеними були чотири покоління представників університету, які стали на захист держави – ветерани, діючі військовослужбовці, випускники та студенти – Іван Зуляк , Ірина Драгущак , Іван Грод, Володимир Брославський, Валерій Панченко, Руслан Кочержук, Андрій Пальчик.Вони залишили свої родини, комфортне життя і, не вагаючись, пішли захищати Україну, нас, наших дітей та виборювати світле майбутнє.

Присутні обмінювалися досвідом та враженнями у невимушеній атмосфері і для кожного, хто був на зустрічі, вона залишиться у пам'яті назавжди.  

Виставка "Дім твоєї творчості", де викладачі та студенти факультету мистецтв представили свої твори та таланти, гармонійно доповнила події святкового дня. 

Розкрити справжні почуття до Батьківщини та щирі емоції студентам допомогла пісня на караоке "Так, я люблю Україну!". Зібрані кошти спрямовані на потреби Збройних Сил.

 

Кульмінацією відзначення  Дня університету стала урочиста академія, де в першу чергу вшанували Героїв війни особливою почесною відзнакою "Гордість ТНПУ". 

З цієї щемливої і відповідальної місії розпочав промову ректор університету Богдан Буяк, запросивши на сцену дружину та сестру українського педагога, науковця, історика, громадсько-політичного діяча, члена НТШ, кандидата історичних наук, військовослужбовця Збройних Сил України, випускника ТНПУ Любомира Крупи, Ірину Крупу та Наталію Дащенко, для вручення їм відзнаки, на жаль, посмертно.  

Гордістю ТНПУ також стали вісім працівників університету, які відстоювали і продовжують боронити незалежність України на фронті. Кожному з них зал аплодував, стоячи. 

Далі ректор Богдан Буяк в своєму привітанні висловив радість з нагоди зустрічі з усіма, хто вніс вагомий внесок у історичний розвиток закладу та підкреслив, що праця кожного заслуговує на повагу, особливо у контексті сучасних викликів: “Кожна наукова стаття і захищена дисертація вкладаються в розбудову держави, а кожна емоція розглядається як інвестиція у майбутнє”.

Від імені університету висловив вдячність усім за донати та здобутки, які приносять дивіденди для Збройних Сил.  

На святкуванні були присутні  заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко, в.о голови обласної ради Володимир Болєщук, голова Тернопільської міської ради Сергій Надал, директор Департаменту освіти і науки ТОВА Ольга Хома, директор Тернопільського комунального методичного центру науково - освітніх інновацій та моніторингу Галина Литвинюк.

За відданість справі працівники університету з рук перших осіб міста та області отримали близько сотні відзнак, подяк, почесних нагород та цінних подарунків. 

У своїх привітаннях поважні гості підкреслили важливість університету та його внесок у розвиток освіти та виховання патріотів України. 

Присутні також висловили слова подяки та вдячності до всіх, хто працює в університеті, за їхню самовіддану роботу та виховання нового покоління патріотів. Вони визнали величезне значення Тернопільського національного педагогічного університету у розвитку міста та країни в цілому. Зауважили, що університет формує не лише фахівців, але й свідомих громадян, які несли та продовжують нести до здобувачів патріотизм, моральні цінності та цінні знання. Висловили побажання наснаги, успіхів та перемог усім присутнім, а також сподівання на майбутнє процвітання країни завдяки зусиллям задля її розвитку.


Завершилося святкування концертом від факультету мистецтв, де гості мали змогу насолодитися виступами студентів та викладачів. Кожен номер, кожен виступ, кожна нота свідчила про непоборне бажання жити, творити, розвиватися у вільній країні з багатою тисячолітньою історією 


Тернопільський національний університет імені Володимира Гнатюка продовжує свою важливу місію у вихованні та освіті молодого покоління, сприяючи розвитку освіти та культури в Україні.


Провідний фахівець 

зі зв'язків із громадськістю 

ректорату ТНПУ Оксана Чмиленко 



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси