Вебінар для керівників підрозділів та викладачів ТНПУ  «Психологічна безпека освітнього середовища в умовах війни» (ФОТО)
Вебінар для керівників підрозділів 

та викладачів ТНПУ

«Психологічна безпека

освітнього середовища в умовах війни»


17 квітня для керівників підрозділів та викладачів ТНПУ був проведений вебінар на тему: «Психологічна безпека освітнього середовища в умовах війни». Спікерами виступили викладачі кафедри психології розвитку та консультування ТНПУ  професор Радчук Галина Кіндратівна та доцент Адамська Зоряна Михайлівна. 


Під час вебінару було наголошено, що повсякденно кожен з нас перебуває під впливом складних стресогенних чинників, що приводить до хронічного стресу. Це бомба уповільненої дії, і ніхто не знає, коли вона вибухне психосоматичними наслідками чи соматичними хворобами. Тому важливо потурбуватися про себе, допомогти собі зняти емоційну напругу, звільнитися від хронічного стресу, який нас роз’їдає зсередини.

Під час вебінару
Під час вебінару

Водночас важливо і допомогти нашим студентам вберегтися від травмівного впливу війни, створивши емоційно безпечне підтримуюче середовище. 

Відтак, для обговорення були запропоновані такі питання:

  1. Психологічно безпечне освітнє середовище, його складові.

  2. Емоційна безпека педагога. Самодопомога в умовах стресу.

  3. Причини педагогічних конфліктів в умовах війни.

  4. Психологічна підтримка студентів.


Обговорення постресової симптоматики
Обговорення постресової симптоматики

Учасники ознайомилися з моделлю  ресурсних  каналів
BASIC PH ізраїльського психолога Мулі Лахада (віра, емоції, стосунки, уява, розум, тіло), а  також мали можливість вибрати та усвідомити ті власні ресурсні канали,  які сприяють розвитку резильєнтності.

Вибираємо ресурсні канали розвитку резильєнтності
Вибираємо ресурсні канали розвитку резильєнтності

Було надано поради щодо швидкого подолання тривоги, пропрацьовано деякі техніки дихання, а також сформульовано базові правила емоційної стійкості педагога під час війни. Цікавими були рекомендації «Як сформувати «інформаційний бронежилет».

Прості поради для зниження тривоги
Прості поради для зниження тривоги

Велика увага приділялась основним причинам педагогічних конфліктів в умовах війни, серед яких важливими є постстресова симптоматика, що проявляється, як у викладачів, так і у студентів. Також було чітко проговорено правила надання першої психологічної допомоги студенту, який переживає страх чи паніку.

Завершальна рефлексія здійснювалася за допомогою вправи «Колесо емоцій», що допомогло учасникам відобразити свої враження від вебінару. Вони висловили вдячність за креативність, корисні практичні поради, вдало вибудуваний формат інтерактивної взаємодії, продуктивну доброзичливу атмосферу, а також зацікавленість і сподівання на майбутні зустрічі для продовження навчання за даною проблематикою. 
  
Зворотній зв`язок через колесо емоцій
Зворотній зв`язок через "Колесо емоцій"


Зав. кафедри
психології розвитку та консультування

проф. Галина РАДЧУК


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси