ЗМІ про нас. У ТНПУ студенти зібрали дрони для ЗСУ на знак пам'яті про військового Олега Барну (ВІДЕО, ФОТО) ЗМІ про нас

У ТНПУ студенти 

зібрали дрони для ЗСУ 

на знак пам'яті про військового 

Олега Барну


Студенти й викладачі історичного факультету Тернопільського педуніверситету передали 28 дронів 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді "Едельвейс". Так вони долучилися до акції "Брат за брата", яку командир відділення бригади Степан Барна організував на знак пам'яті про загиблого брата — Олега Барну. Сьогодні йому мало би виповнитися 57 років. Колишній нардеп загинув рік тому під час штурму на Вугледарському напрямку. Він був бійцем 68 єгерської бригади імені Олекси Довбуша.


"Мій брат Олег загинув напередодні свого дня народження рік тому. Він пішов у класичні штурмовики і під час штурму загинув. Тоді, відновлюючи українські позиції, загинули 15 бійців, і з них четверо — з Тернопільської області. На жаль, така ціна війни", — каже Степан Барна.

Степан Барна

Степан Барна. Суспільне Тернопіль

Декан історичного факультету Володимир Кіцак каже, загальна вартість безпілотників, які передали студенти військовим — 775 тисяч гривень. 21 FPV-дрон виготовив тернополянин Святослав Журовський.

Володимир Кіцак

Володимир Кіцак, декан історичного факультету ТНПУ. Суспільне Тернопіль

"Від 1 січня, відколи був оголошений збір, ми назбирали 345 тисяч гривень і купили 21 FPV-дрон. Це повна комплектація, тобто є блоки акумуляторів, хороші, місткі. При тій комплектації, яка тут є, дрон може нести до півтора кілограма вибухівки на відстань 8-10 кілометрів. При швидкості до 60 кілометрів можна вирахувати час перебування у повітрі. Це хороший дрон ближньої дії. Камера потужна. Це все збирали й робили для 10 бригади, під їхнє обладнання. І ще один позитив — це все облітане. Кожен дрон має комплект: ремінчик і пропелери. Воно все літає і його не потрібно буде доналаштовувати, додумувати щось, клепати щось на місці, воно готове до використання", — розповів Володимир Кіцак.


Володимир Кіцак показує дрон

Володимир Кіцак показує дрон. Суспільне Тернопіль


Студенти передали дрони для ЗСУ
21 FPV-дрон, який виготовив Святослав Журовський. Суспільне Тернопіль

Гроші на ще 7 дронів зібрали завдяки підтримці з-за кордону, каже заступниця декана історичного факультету Леся Алексієвиць.

"Долучився фактично весь історичний факультет, а також наші колеги з українського товариства з Польщі. Особливо хочу відзначити роботу студента, який зараз навчається в Чехії та зміг зорганізувати парафіян церкви в місті Брно і який теж активно долучився. Один дрон з тепловізором коштує 212 тисяч гривень вже зі знижкою, а шість FPV — 156 тисяч гривень. Те, як зорганізувалися всі студенти — хочеться, щоби так об'єдналася Україна, а вона єднається, то ж ми щиро віримо, що перемога буде скоро".

Леся Алексієвиць

Леся Алексієвиць, заступниця декана історичного факультету. Суспільне Тернопіль


Дрони, які передали студенти
Дрони, які передали студенти. Суспільне Тернопіль

Студентка-магістрантка історичного факультету Тетяна Петрик розповідає, організовували різні акції в Тернополі, щоб зібрати необхідну суму.

"Справа була нелегкою, студенти вигадували різні ініціативи, щоб якось зібрати гроші, бо сума справді надзвичайно велика. Але ми вкотре довели, що маленькими кроками робляться великі справи. Студенти зверталися і до релігійних організацій, стояли в центрі Тернополя й співали, щоб інші люди могли долучитися до нашого збору".


Тетяна Петрик

Тетяна Петрик, студентка-магістрантка. Суспільне Тернопіль

Командир відділення мотопіхотного батальйону 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" Степан Барна каже, за один день бійці можуть використати від 10 до 30 FPV-дронів-камікадзе. За його словами, все залежить від інтенсивності бойових дій.

"Дронів багато не буває і чим більше — тим краще, бо кожен дрон несе 1,2 кілограма смерті для окупанта. Фактично цей подарунок, який тут є, може бути використаний за один день активних штурмових дій. Ми перебуваємо на так званому Сіверському напрямку як 10 окрема гірсько-штурмова бригада. У межах батальйону маємо зону відповідальності 5 кілометрів. І по цих 5 кілометрах працює підрозділ безпілотних авіаційних комплексів — це підрозділ "Барні", який я сьогодні представляю".

Командир відділення бригади Степан Барна

Командир відділення бригади Степан Барна. Суспільне Тернопіль

Серед безпілотників, які передали студенти, є й дрон із тепловізором.

"Мавік-термальний дає можливість здійснювати спостереження в нічну пору та скидати вибухівку на голови окупантів вночі. Це доволі ефективний засіб ураження. Буквально декілька днів тому я віддав свій термальний дрон побратимам на Запорізькому напрямку, вони з Кременця, у них була критична ситуація і я змушений був поділитися. Але я не знав, що мене очікує такий подарунок і це буде певна компенсація. Бачите, як Бог дає? Коли віддаєш — отримуєш".

Дрон із тепловізором

Дрон із тепловізором, на який зібрали гроші студенти та випускники факультету. Суспільне Тернопіль


У Тернополі студенти зібрали дрони для ЗСУ
У Тернополі студенти зібрали дрони для ЗСУ. Суспільне Тернопіль


Степан Барна каже, наразі під час акції "Брат за брата" батальйону передали більше 200 дронів.

У Тернополі студенти зібрали дрони для ЗСУ

У Тернополі студенти зібрали дрони для ЗСУ. Суспільне Тернопіль


Що відомо

Олег Барна народився 18 квітня 1967 року в селі Нагірянка Чортківського району в родині вчителів. Закінчив фізико-математичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету.

У жовтні 1990 року брав участь у "Революції на граніті". У 1999 створив Білобожницьку правозахисну групу (загалом займався правозахисною діяльністю з 1996 року). У 2002-2010 роках був Нагірянським селищним головою.

Народний депутат 8 скликання. Обраний у 2014 році від "Блоку Петра Порошенка". Голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції юридичними особами Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

Олег Барна був учасником Євромайдану в Чортківському районі та в Києві. Отримав поранення внаслідок протистоянь 18 лютого 2014 року в Маріїнському парку.

У липні 2014 року добровольцем пішов у ЗСУ в зону АТО, був бійцем 128-ї окремої гірськопіхотної бригади, командиром мінометного розрахунку (псевдо "Дядько Олег").

Із початком повномасштабного російського вторгнення в Україну в 2022 році пішов добровольцем у військкомат. З 25 лютого був зарахований на посаду командира гранатометного відділення.


Суспільне


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси