ЗМІ про нас. В Художньому музеї відкрилася виставка митця з факультету мистецтв ТНПУ (ФОТО)
ЗМІ про нас

В Художньому музеї 

відкрилася виставка митця 

з факультету мистецтв ТНПУ



Сьогодні у виставковому залі Художнього музею відкрито виставку Володимира Чорнобая «Кубань моєї пам’яті». В експозиції – 35 живописних полотен, серед яких – ранні твори, періоду навчання художника у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва а також твори із серії «Кубань – Ремінісценції». 

Як розповів автор: «Кубань – Ремінісценції»- серія робіт, яка в певному сенсі продовжує серію «Роз’їхані жаби», де мрії про найвище і найкраще розбиваються об певні життєві колізії і причини, найскоріше побутові. На Кубані я ходив до школи через сад-парк, автомобільну трасу-шосе, степову лісопосадку, залізничну колію і широке поле, яке кожного року засівали то пшеницею, то кукурудзою або соняшником - різними рослинними культурами, відтак загалом мій шлях становив близько п’яти кілометрів. Погода правила величезний вплив на моє пересування. Поле весною оралося і засівалося, і завжди з’являлися першопрохідці, що починали витоптувати стежку від літньої пори до осінньої. Та після чергового переорювання і після дощів, кубанський чорнозем розкисав, перетворюючись у непрохідну г багнюку, яку всі обминали, утворюючи нові бічні стежки. І так тривало аж до весни та першого орання.
    
Під час доброї сонячної погоди, найчастіше осінньої, коли вологе повітря підсилювало оптичний ефект, ставало видно Кавказькі верхи, що знаходились на віддалі 150 - 200 кілометрів, на схід від місця мого перебування. Напевно це був напрямок на Красну поляну та Сочі. Ніколи там не бував і не бачив їх зблизька. Вони в моїй пам’яті залишились світлою мрією далекого дитинства, певною маною тих часів. Далекі гори творили образ своєї величі і приманювали своєю загадковістю. Бував у Карпатах, перетинав Альпи, був на кримських горах, в центрі румунських гір, і все це було в реальності. На деяких моїх роботах з’являються літаки, що символізують присутність людини або вираженої людської діяльності у безлюдних краєвидах.
    
Дитячі спогади закарбувались в палінні папіросів «Казбек», які спробував зі своїми ровесниками, і за що діставав паском по задніх частинах тіла. Вдався до паління, власне папіросів, вже на п’ятому курсі інституту, після поневірянь ленінградським біломором та до часу, поки не вирішив позбутись цієї залежності - близько тридцятирічного віку. Оскільки упакування цигарок мало гарний дизайн із зображенням вершника на тлі гори Казбек, то я ними обклеював стіну над ліжком в гуртожитку, замість килимка.
    
Будь-яке бачення краєвиду – це стан душі. Зорові образи – це відчуття, що виникають в очах. Нема очей - немає зорових образів. Акт мистецтва відбувається під час сприйняття. У разі, коли задіяні наші очі, відбувається взаємодія між твором на стіні і глядачем. Пейзаж - це не копія реальної природи, а те що бачить художник і відтворює на полотні.
    
В творчості вирішальним елементом є стан внутрішній - душевний і стан зовнішній - фізичний, взагалі та в дрібницях. Під час творення він віддзеркалюється в творі і є рушійною силою творчості...».
     
З вітальними словами на вернісажі виступили:
- Світлана Байталюк – директор департаменту культури і туризму ТОВА;
- Світлана Вольська – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання ТНПУ ім. В.Гнатюка;
- Роман Вільгушинський – народний художник України, ТНПУ;
- Олександр Вільчинський – прозаїк, доцент кафедри журналістики ТНПУ ім.В.Гнатюка.
- Сергій Декалюк – художник;
- Михайло Кузів – заслужений діяч мистецтв України, ТНПУ;
- Григорій Шергей – директор ТОХМ.

Слово має С.Вольська
Слово має С.Вольська

Фрагмент експозиції
Фрагмент експозиції

До вашої уваги більше світлин

Виставка діятиме до 9 травня, запрошуємо відвідати!

 

Ольга Ваврик – заступник директора ТОХМ

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси