Інтервʼю з випускницею ТНПУ фотографинею Мілою Орлик (ФОТО)
Інтервʼю з випускницею ТНПУ 

фотографинею Мілою Орлик




“Фотографія — це свого роду мінітерапія, коли людина закохується у себе знову”, — інтервʼю з випускницею ТНПУ фотографинею Мілою Орлик

“Та сама кучерява на всю голову, яка творить і витворяє”, — такий опис ви знайдете на сторінці Міли в Instagram. Міла Орлик — фотографиня, яка відома не тільки у Тернополі, але й за межами України. Уже понад 2 роки дівчина проживає у Празі, де творить мистецтво за допомогою фотоапарату.

Також варто зазначити, що Міла випускниця ТНПУ спеціальності «Журналістика».

Як камера відчуває людину, як підготуватись до фотосесії та поради від фотографині — далі у матеріалі.

— Як камера відчуває впевнена людина чи ні? Бо неодноразово чула фразу: “Камера все відчуває”, — як це відбувається?

— Щоб відповісти на питання про те, як камера відчуває, чи впевнена людина, чи ні, слід одразу сказати, що камера — це неживий предмет, і вона не може відчувати. Те, що камера "бачить" і "відчуває", визначає фотограф, який керує фотосесією. 

Він має розуміти, як людина почувається під час фотосесії. Зазвичай, поведінка людини та її манери можуть вказувати на рівень впевненості. Нормально, коли люди хвилюються перед фотосесією, оскільки для більшості це новий досвід.

Хвилювання перед камерою — природна реакція на щось, чого людина ніколи не робила.

Однак, коли хвилювання стає надмірним, це відбивається на якості фотографій. Одного разу в мене була ситуація, коли людина настільки хвилювалася, що затримувала дихання під час фотосесії. Це видно на фотографіях: обличчя стає кам'яним і вираз напруженим. Тому я завжди нагадую клієнтам дихати, розслабитися, і намагаюся встановити з ними контакт перед початком фотосесії.

Я кажу людям приходити за 10 - 15 хвилин до початку фотосесії, щоб ми могли поспілкуватися і знизити рівень хвилювання. Це допомагає створити комфортну атмосферу та встановити довіру між мною і клієнтом. Також важливо, щоб фотограф сам вмів визначати, чи людина впевнена, і допомогти їй подолати тривожність. Коли людина розслаблена і насолоджується процесом, фотографії виходять природними та живими.

— Як підготуватись до фотосесії? Можливо випити кави,
потанцювати перед дзеркалом, або які методи бувають ще, щоб людина розслабилась?

— У мене є певна методика. Насамперед ми з клієнтом обговорюємо та узгоджуємо ключові моменти перед фотосесією. Перш за все, визначаємо локацію: чи це буде на відкритому повітрі, чи в студії. Я надсилаю список можливих студій або локацій на вулиці, щоб клієнт міг вибрати відповідне місце.
Ми також обговорюємо, який образ клієнт буде мати під час фотосесії, включаючи одяг, зачіску, макіяж. Коли основні аспекти погоджено, клієнт почувається більш впевнено. 

Щодо психологічного аспекту підготовки до фотосесії, я перш за все запитую клієнта, яку музику він слухає. Музика може бути чудовим засобом для створення комфортної атмосфери під час фотосесії. Наприклад, якщо клієнт любить певного виконавця, я можу включити його музику під час знимкування, щоб допомогти клієнту розслабитися і почуватися комфортніше. Я раджу клієнту подумати заздалегідь і навіть вдома послухати улюблені пісні або потанцювати під них, щоб підготуватися до атмосфери студії.

Ще один момент: якщо клієнт вперше на фотосесії, я рекомендую переглянути референси — фотографії, які йому подобаються, пози, які здаються цікавими. Це допомагає клієнту зрозуміти, які пози йому підходять, і відчути, чи комфортно він себе почуває в них. Деякі клієнти перед дзеркалом пробують відтворити ці пози, щоб зрозуміти, наскільки вони їм підходять. Це корисно, оскільки допомагає клієнту бути більш підготовленим і впевненим під час зйомки. Хоча не всі так роблять, ті, хто готується ретельно, зазвичай отримують найкращі результати.

— А які методи використовуєш ти, щоб клієнти стали впевненими перед камерою?

— Щодо методів, які я використовую, щоб клієнти розслабилися, основним є комунікація. Мій досвід у журналістиці навчив мене спілкуватися з людьми, що дуже допомагає в роботі фотографа. 

Ми всі потребуємо уваги та розуміння, тому перед фотосесією я зустрічаюся з клієнтами заздалегідь, щоб обговорити їхній настрій і з'ясувати, чи вони нервують. Я намагаюся похвалити їх, відзначивши, як чудово вони виглядають, тому що люди часто сумніваються у своїй зовнішності, навіть якщо вони виглядають приголомшливо. Багато хто думає, що вони недостатньо гарні чи стрункі, і це одна з проблем, яку потрібно вирішувати. 

Другий важливий момент — це музика. Я вже згадувала про неї, і на кожній фотосесії використовую музичний супровід. Музика допомагає не тільки клієнтам, але й мені, оскільки створює атмосферу і заповнює паузи. Коли я багато говорю під час зйомки, музика дозволяє мені трохи перепочити, і вона допомагає уникнути незручних моментів, коли всі мовчать.

— “Я не вмію позувати”, — це дуже поширена фраза. Що ти кажеш своїм клієнтам?

— Близько 98% моїх клієнтів зізнаються, що у них виникають труднощі з позуванням. Навіть ті, хто вже брав участь у фотосесіях, часто кажуть, що їм складно позувати або що вони виглядають, як дерево. Мені здається, це пов'язано з психологічними бар'єрами. Люди часто думають, що вони не вміють позувати, не зможуть розкритися, і це впливає на їхню впевненість. Однак, як показує практика, під час процесу клієнти поступово розкриваються. Звичайно, я їм допомагаю, підказую пози і створюю комфортну атмосферу. Коли людина сильно нервує, я роблю кілька кадрів і відразу показую їй результат на камері. Коли клієнт бачить, що він виглядає гарно, це допомагає йому розслабитися і проявити себе під час зйомки.

Це, як чарівна паличка — показати клієнту, що все вдається і він чудово виглядає. Після цього люди перестають думати, що вони "дерев'яні", і починають позувати набагато вільніше.

— Чи були випадки у твоїй творчості, що після фотосесії тобі писали: “Ти відкрила мене зсередини! Це вау”?

— Так, це трапляється постійно. Це те, що мене мотивує, надихає, окрилює. Коли люди кажуть, що час фотосесії пролетів непомітно, це надзвичайно приємно чути. Особливо в студіях, де ви обмежені часом, година фотосесії може здатися, як 10 хвилин. Цей час минає надзвичайно швидко, і я помічаю це також.
Особливо приємно, коли клієнти пишуть, що я допомогла їм побачити себе з іншого боку. Найчастіше це жінки, оскільки більшість моїх клієнтів — це жінки. Вони часто пишуть, що вони побачили себе по-іншому, полюбили себе, зрозуміли, що вони справді красиві, і навіть не очікували такого результату.

Коли я читаю такі відгуки, я розумію, що моя робота — це не просто фотографування, це щось більше.

Фотографія — це свого роду мінітерапія, коли людина закохується у себе знову. Це більше, ніж просто зйомка, це також комунікація, це життя.

— Твої 5 порад, щоб відчувати себе впевнено перед камерою.

Перша порада — важливо, щоб людина була задоволена своїм
зовнішнім виглядом. Це стосується зачіски, макіяжу, одягу і всього іншого.

Якщо людина не задоволена тим, як вона виглядає, це позначиться на фотографіях. Навіть якщо я зроблю професійну фотосесію, але людині не подобається її зачіска або одяг, вона ніколи не буде задоволена результатом. Тому завжди раджу обирати те, що приносить комфорт і впевненість.

Друга порада — перед фотосесією спробуйте різні пози вдома, щоб зрозуміти, які з них вам підходять і в яких ви почуваєтеся комфортно. Звісно, під час процесу я допоможу з вибором пози, але корисно мати власні уподобання і знати, як виглядати найкраще.

Третя порада — попросіть фотографа показати кілька знимків під час фотосесії. Це допоможе вам побачити себе з іншого боку і підкріпить вашу впевненість. Коли ви побачите, що виглядаєте круто, це зменшить хвилювання і підвищить впевненість.

Четверта порада — вибирайте фотографа, з яким вам буде комфортно. Деякі люди почуваються невпевнено з фотографами протилежної статі, тому краще обирати того, з ким ви відчуваєте себе спокійніше. Перш ніж зупинити свій вибір на певному фотографові, поспілкуйтеся з ним або нею, щоб зрозуміти, чи вам підходить цей стиль спілкування.

П'ята порада — створіть собі комфортну атмосферу перед і під час зйомки. Це може бути улюблена музика або інші елементи, які допоможуть розслабитися. Також важливо слухати слова фотографа, який завжди прагне створити позитивну атмосферу, похвалити вас. Спробуйте приймати ці компліменти і насолоджуватися процесом фотографування. Це допоможе вам почуватися впевнено і отримати від фотосесії задоволення.

Фотографиня Міла Орлик
Фотографиня Міла Орлик

Фото з робочої сторінки Міли в Instagram
Фото з робочої сторінки Міли в Instagram

Фото з робочої сторінки Міли в Instagram
Фото з робочої сторінки Міли в Instagram


Світлана Городецька

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси