Презентація книги Любомира Крупи відбулася на факультеті філології та журналістики ТНПУ (ФОТО)

Презентація книги Любомира Крупи 


відбулася на факультеті 


філології та журналістики ТНПУ




Нещодавно на історичному факультеті ТНПУ презентували книгу «Вплив Андрея Шептицького на суспільне і культурно-просвітницьке життя в Галичині кінця XIX—першої половини XX століття» загиблого захисника України, педагога, науковця, історика, громадсько-політичного діяча, військовослужбовця ЗСУ, кандидата історичних наук Любомира Крупи.


Любомир КРУПА - автор книги Вплив митрополита Андрея Шептицького на суспільне і культурно-просвітницьке життя в Галичині кінця ХІХ — першої половини ХХ століття
Любомир КРУПА - автор книги "Вплив митрополита Андрея Шептицького на суспільне і культурно-просвітницьке життя в Галичині кінця ХІХ — першої половини ХХ століття"

Ланцюжок презентацій, світлих спогадів та вартісних тем продовжили 23 квітня на дотичному до Любомира Левковича факультеті філології і журналістики, де його згадують, люблять, поважають та цінують. Тут працювала мама — кандидат філологічних наук , доцент Марія Петрівна Крупа та досі сіє зерна добра та любові до науки сестра — кандидат філологічних наук, доцент Наталія Левківна Дащенко. 

Зустріч розпочала Наталія Левківна Дащенко спогадами про формування брата, його активну позицію, старанне навчання, відповідальність, патріотизм із дуже юних років, А також зазначила, що Любомир Левкович Крупа мав намір видати монографію ще після захисту кандидатської дисертації, але у нього «ніколи не було часу» на це. Тому в пам’ять про рідну людину впродовж останніх декількох місяців цей намір втілили мама, сестра та дружина Ірина Крупа. Книгу видано за сприяння сім’ї Гринчишин, а донати учасників презентації попрямують до 10-тої окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», у якій захищає нашу землю Володимир Крупа, син Любомира Левковича.
  
Наталія ДАЩЕНКО ознайомлює учасників із книгою брата
Наталія ДАЩЕНКО ознайомлює учасників із книгою брата

Продовжила тему створення книги Маргарита Більчук, редакторка видавництва «Підручники і посібники». Вона зазначила, що Андрей Шептицький був непересічною постаттю, але його дослідник був теж із дуже гідними чеснотами, а тому не Любомир Левкович обирав тему, а тема обрала його. Цінності, які диктував предстоятель Української греко-католицької церкви суголосні до орієнтирів, за якими жив автор монографії. 
  
Про враження від роботи з книгою розповідає редакторка Маргарита Більчук
Про враження від роботи з книгою розповідає редакторка Маргарита Більчук

Рецензентами книги стали: науковий керівник Любомира доктор історичних наук, професор Микола Миронович Алексієвець та одногрупниця, доктор історичних наук,  професор Леся Миколаївна Алексієвець. На зустрічі Леся Миколаївна звернула увагу на знаковості діяльності Андрея Шптицького для України, необхідності будувати «свою хату», поділилася особистими спогадами зі студентських часів, а ще тепло душі Любомира надихнуло її зачитати вірші з присвятою нашому Герою.
  
Рецензент книги - Леся АЛЕКСІЇВЕЦЬ.
Рецензент книги - Леся АЛЕКСІЄВЕЦЬ

Світлі спогади лилися рікою з уст доктора філологічних наук, професора Любові Василівни Струганець, доктора філологічних наук, професора Ольги Павлівни Куцої, кандидата філологічних наук, доцента Світлани Василівни Бородіци. З вдячністю, смутком, любов’ю і теплом згадували Любомира Левковича його наставники та друзі, наголошуючи, що усі його досі чекають…


Про сина та невипадковість обраної теми наукового дослідження розповідала кандидат філологічних наук, доцент Марія Петрівна Крупа. Цікавим є факт, що прабабуся Любомира брала участь у одній із прощ з митрополитом Андреєм Шептицьким. Марія Петрівна наголосила, що нам потрібно будувати християнську Україну, і тоді жоден ворог народу не буде страшним. 

Найцінніші подарунки - книги рідних людей
Найцінніші подарунки - книги рідних людей

Декан факультету філології і журналістики, доктор філологічних наук, професор Тетяна Пилипівна Вільчинська подякувала родині Героя та на згадку подарувала книги кандидата наук із соціальних комунікацій, доцента Олександра Казимировича Вільчинського, у яких йдеться про захисників України в усі часи. 

А на завершення Наталія Левківна зацитувала життєве кредо Любомира Левковича Крупи: «Честь – собі, життя – Богу й Україні».


Здобувач третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, спеціальність 061 Журналістика,
Тернопільського національного педагогічного університету
імені Володимира Гнатюка
Ірина ГОРОХОВЯНКО



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси