Збережемо першоцвіти разом! У дендрарії ТНПУ зацвіли їх червонокнижні види
Збережемо першоцвіти разом!
У дендрарії ТНПУ зацвіли
їх червонокнижні види

Символічним продовженням науково-пізнавального заходу, присвяченого Всеукраїнській екологічній акції  по збереженню першоцвітів, який організували та провели спільно зі студентами групи СОБХ-11 викладачі кафедри ботаніки та зоології хіміко-біологічного факультету, доценти Герц Наталія Володимирівна, Мацюк Оксана Богданівна та завідувач навчальної лабораторії Яворівський Руслан Любомирович стало те, що у внутрішній рекреаційний дворик, який є складовою частиною дендрарію Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка також завітало справжнє ботанічне свято! Лише нещодавно тут рясно відцвіла магнолія, як слідом за нею почали квітнути сон розкритий (Pulsatilla patens (L.) Mill. s.l.) та горицвіт весняний (Adonis vernalis L.), представники родини Жовтецеві (Ranunculaceae), котрі занесені до «Червоної книги України. Рослинний світ (2009)».

Цікаві вікторини, конкурси, оригінальні призи очікували на учасників
Цікаві вікторини, конкурси, оригінальні призи очікували на учасників

Ще навесні 2016 року у рамках щорічної Всеукраїнської акції «Збережемо першоцвіти» студентами хіміко-біологічного факультету під керівництвом викладачів кафедри ботаніки та зоології було висаджено по 2 екземпляри цих рідкісних видів й лише у квітні 2020 року вперше зацвіли кущики горицвіту, а у 2021 році наступила черга сону розкритого. Із того часу ці провісники весни щорічно милують своїми яскравими жовтими та фіолетовими квітками око відвідувачів дендрарію.

Сон розкритий та горицвіт весняний – вразливі європейські види, які останніми десятиліттями значно скоротили чисельність своїх популяцій внаслідок інтенсивного знищення степових та лучно-степових екотопів, надмірного випасання худоби, випалювання травостою, а також масового викопування населенням, як цінних декоративних та лікарських рослин. Одним зі шляхів збереження цих цінних червонокнижних видів флори України є метод інтродукції, тобто вирощування їх у ботанічних садах, на присадибних ділянках та у дендраріях.

Цвіте сон розкритий – Pulsatilla patens
Цвіте сон розкритий – Pulsatilla patens

Милують око жовто-гарячі квітки горицвіту весняного
Милують око жовто-гарячі квітки горицвіту весняного

Нехай поява цих красивих, але водночас таких ніжних та тендітних квіток символізує те, що все рівно весна завжди долає зиму й приносить у наші серця тепло, сподівання на краще й принесе усім нам таку омріяну Перемогу!

Спільна світлина на пам’ять про проведений захід
Спільна світлина на пам’ять про проведений захід

Яворівський Р. Л., завідувач лабораторії
морфології та систематики рослин,
асистент кафедри ботаніки та зоології

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси