В ТНПУ ім.В.Гнатюка провели круглий стіл «Булінг і мобінг як нові форми насилля сучасності» (ФОТО)


В ТНПУ ім.В.Гнатюка провели круглий стіл

«Булінг і мобінг

як нові форми насилля сучасності»


22 жовтня 2019 року кафедрою філософії та суспільних наук проведено круглий стіл на тему «Булінг і мобінг як нові форми насилля сучасності», у якому взяли участь студенти другого курсу факультету філології і  журналістики, спеціальності «Журналістика».

У вступному слові, виголошеному модератором заходу, було зазначено, що сьогодні проблема насилля й жорстокості вийшла за межі міжособистісних відносин і набуває характеру внутрішньо групових  відносин. Насамперед, це має відношення до таких форм вияву насилля як булінг та мобінг. Саме тому предметом активного обговорення учасників круглого столу стали питання основних причин поширення цих явищ та загроз, які вони несуть для особистості і суспільства.

Зокрема, студентки Х. Вояк та Т. Мудра у своїх доповідях розглянули причини булінгу на індивідуальному рівні, виділивши у ролі основних спонукальних мотивів до жорстокості і насилля по відношенню до інших, фізичні та психологічні особливості людини. 

А студентки Ю. Варчук та С. Ковалко продемонстрували учасникам круглого столу власний відеоматеріал на тему: «Причини булінгу в школі», що зумовило бурхливе обговорення власного досвіду жертв булінгу, пережитого у шкільні роки. Виявилося, що практично половина присутніх мають негативний досвід різного роду знущань зі сторони своїх однолітків. Аналіз особистих історій дозолив учасникам обговорення проблеми в якості основних причин вказаної форми насилля назвати фізичні особливості особистості, її відмінність від інших та успішність у навчанні на фоні відсутності мотивації до навчання оточуючих однолітків. Подібні історії, як правило, є нерідкістю у школі. Вони  замовчуються або подаються як «гріхи» перехідного віку.

У контексті сказаного А. Кисіль спробувала сформулювати поради для дітей, які можуть стати жертвами булінгу. А Т. Панченко окреслила основні шляхи протидії цьому явищу, що визначені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» прийнятому 19 січня 2019 року.



М. Орлик показує власний відеоматеріл на тему булінгу в школі
М. Орлик показує власний відеоматеріл на тему булінгу в школі

А. Цуп розповідає про заходи  протидії мобінгу
А. Цуп розповідає про заходи  протидії мобінгу


О. Калугіна аналізує причини мобінгу
О. Калугіна аналізує причини мобінгу

Не менш цікавим було обговорення і проблеми мобінгу, який визнано соціальною хворобою ХХI століття. Студентами Т. Мудрою, А. Цуп, Д. Сеньків, О. Калугіною, О. Салабай, Ж. Деркач та Х. Гудь у виступах було підкреслено, що проблема приниження людини, її ізоляції, ігнорування досягнень, постійна критика виконаної роботи та прискіпливе відношення до дій людини є поширеним явищем у діяльності соціальних організацій. Наслідком «витравлення» або «виживання» людей є їх психологічна травматизація та зміна робочого місця.

На думку доповідачів, основними причинами мобінгу є: 
- різкі зміни в соціально-економічній та політичній сферах;
- історичний досвід конкретного суспільства;
- авторитарний або надто ліберальний стиль керівництва;
- трансформація структури організації, скорочення персоналу,;
- конфліктний характер відносин у колективі;
- нелояльність людини до дій оточуючих;
- вплив мас-медіа.  

Щодо до ролі мас-медіа, то учасники обговорення цього питання звернули увагу на появу такої нової форми мобінгу як кібермобінг, основними інструментами якого є чати, форуми та Instagram. 


Учасники розглядають  матеріали по темі обговорення
Учасники розглядають  матеріали по темі обговорення

Загальне фото учасників круглого столу
Загальне фото учасників круглого столу

Підсумком проведеного заходу стало визнання факту незахищеності сучасника від проявів жорстокості і насилля зі сторони оточуючих. Підкреслено, що жертвами мобінгу і болінгу можуть стати, як аутсайдери колективів, так і сильні особистості. Щодо рекомендацій по захисту від подібних дій було запропоновано створити спеціалізовані служби при всіх соціальних організаціях, які б могли протидіяти насильству, проводити моніторингові заходи з метою виявлення негативних тенденцій та сформувати ефективні інструменти протидії насиллю і жорстокості в мережі Інтернет.



Модератор заходу
доцент кафедри філософії та суспільних наук
Петришин Г. Р.
 



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси