Студенти відділення початкової та дошкільної освіти ТНПУ підвели підсумки акції “16 днів протидії ґендерно зумовленому насильству” (ФОТО)

Студенти відділення початкової
та дошкільної освіти ТНПУ
підвели підсумки акції
 “16 днів протидії
ґендерно зумовленому насильству” 


Студенти факультету педагогіки і психології відділення початкової та дошкільної освіти приєднали свій голос і свою дію до сотень тисяч голосів і дій задля пошуку шляхів системної протидії усім видам насильства в суспільстві.

Будь-яке насильство – це завжди порушенням прав людини. Важливо вміти розпізнавати насильство і знати, як захистити себе на допомогти тим, хто від нього потерпає. 

У рамках акції «16 днів протидії ґендерно зумовленому насильству» та у межах вивчення змістового модуля «Психологія виховання» студенти груп ПО-12, ПО-21 та ДО-21 аналізували різні види насильства: сімейне і його форми, насильство в освітньому середовищі (булінг) та інформаційному просторі (кібербулінг, кібергрумінг, ризики секстингу), сексуальне насильство, мобінг, сексуальні домагання на робочому місці, торгівля людьми. 


Учасники заходу аналізують види насильства
Учасники заходу аналізують види насильства

Окремо аналізували злободенну проблему сьогодення – домашнє насильство щодо дітей, зокрема фізичне, психологічне, емоційне, економічне та сексуальне. Означували роль педагога дошкільного закладу освіти та початкової школи у попередженні насильства та жорстокості щодо дитини в сім’ї, формування педагогічної культури батьків.

 Аналіз домашнього насильства щодо дітей
 Аналіз домашнього насильства щодо дітей

У другій частині заходу були презентовані інтерактивні форми роботи з молоддю, підготовлені студентами групи ДО-21 в рамках акції до 1 грудня – Всесвітнього дня боротьби проти СНІДу. 

Зокрема, завдяки сценці «СНІДіада» студенти дізнались про секретні настанови старого Віруса молодому Ретровірусу щодо того, як потрапити в організм людини і як обирати потенційну жертву зараження ВІЛ-інфекцією та СНІДом.

Також студенти мандрували країною «Венерологія», знайомились із її мешканцями – захворюваннями, які передаються статевим шляхом. У ході театралізованого дійства «Безневинна гонорея» стали свідками пристрасного кохання Гонокока та Трихомонади, а також полювання на них Фазижину і Трихополу. 


Учасники театралізованого дійства «Безневинна гонорея»: Ведуча, Пеніцилін, Фазижин, Гонокок і Трихомонада
Учасники театралізованого дійства «Безневинна гонорея»: Ведуча, Пеніцилін, Фазижин, Гонокок і Трихомонада

А у ході театралізованого дійства «Новорічна казка» учасники намагались допомогти дивним гостям, котрі прибули у Тернопіль із засніженої Лапландії. Вболівали за Діда Мороза, у котрого були проблеми зі здоров’ям: «склараденіт, на грудях – розеола, а попереду – дорога». Сумували із Снігурочкою, котра «у лісі собі була та косу свою плела», проте загубила свою шубку через підступного Сніговика. 

Гості із Лапландії шкодують про життєві помилки і неправильний спосіб життя
Гості із Лапландії шкодують про життєві помилки і неправильний спосіб життя

Сніговик також постраждав: «на підошвах, на руках – сифіліди, просто жах!». Як виявилось, його заразила вертихвостка Хурделиця, а з нею хворобою поділився «слизький, мокрий, темно-синій і нещасний Іній». Проте, і він став жертвою, «розпустив був свої вуха… винна у всьому – Завірюха», котра «по хворобі позбирала і їх щедро роздавала».

Беззаперечно, найкращі у світі лікарі – у Тернополі: лікують і тіло, і душу. Дивні гості з Лапландії отримали кваліфіковану медичну та психологічну допомогу, одужали і висловили мудрі повчання:


«Пам’ятай, що маєш ти своє здоров’я берегти!

Життя веди своє путньо, бо попереду – майбутнє!

Шануй себе, юначе, нехай хвороба плаче!

Бережіть себе, дівчата, здоров’я – це найвища плата!».


Факультет педагогіки і психології – простір без насильства!
Факультет педагогіки і психології – простір без насильства!


За підсумками проведення акції «16 днів протидії ґендерно зумовленому насильству» студенти дійшли висновку про необхідність активізації просвітницької роботи задля створення безпечного сімейного, освітнього й онлайн  простору та пошуку шляхів системної протидії усім видам насильства над дітьми, жінками та чоловіками в українському суспільстві. 


Творімо разом світ, вільний від насильства!



Кандидат психологічних наук,

доцент кафедри психології, 

керівник Школи ґендерної рівності ТНПУ

Ольга Кізь


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси