У ТНПУ провели вебінар щодо розпізнавання та протидії булінгу в освітньому середовищі
У ТНПУ провели вебінар
щодо розпізнавання та протидії булінгу
в освітньому середовищі

26 листопада в рамках відзначення #16днівпротинасилля у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка провели вебінар на тему «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти».

Модератори заходу – методист відділу у справах молоді, відповідальна особа за моніторинг та врегулювання конфліктів в університеті Аліна Кудрова, практичний психолог відділу у справах молоді, аспірантка кафедри психології розвитку та консультування Ольга Логвись.

Вебінар на тему «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти»

У наш час проблема булінгу (цькування) стала доволі розповсюдженим та масовим явищем. Булінг завжди завдає шкоди психічному та фізичному здоров’ю всіх учасників/учасниць цього процесу. Виявити випадки насильства в закладі освіти достатньо важко. Передусім тому, що насильство відбувається переважно в місцях, де відсутній контроль і нагляд дорослих.

Керівникам закладів освіти, педагогічним працівникам та іншим учасникам освітнього процесу часто доводиться вирішувати конфлікти, розпізнавати прояви булінгу (цькування) як вид адміністративного правопорушення та ще й з урахуванням законодавчих змін. Під час вебінару учасники розглянули практичні аспекти щодо розпізнавання, запобігання та протидії булінгу в освітньому середовищі, описали  чіткі алгоритми дій у таких випадках. І, найголовніше, говорили про те, як можна припинити булінг та допомогти кожному із його учасників.

Спікери звернули увагу на особливості та типові ознаки булінгу, портрет агресора та жертви, допомогли розібратися, як відрізнити конфлікт від булінгу та ознайомили із чинним законодавством щодо відповідальності за булінг. Також надали рекомендації учасникам вебінару щодо поведінки, якщо стали свідком булінгу, жертвою або булером, що можна зробити, щоб зупинити явище булінгу в освітньому середовищі та розповіли телефони довіри, куди можна звертатися у разі виникнення булінгу. Корисною рекомендацією щодо звернення уваги на булінг стала інформація про 5 кроків, які допоможуть розповісти про булінг.

Оксана Воронкевич, кандидат психологічних наук, викладач кафедри психології розвитку та консультування виступила експертом з цього питання. З досвіду роботи вона поділилася результатами свого дисертаційного дослідження «Психологічна профілактика шкільного насильства в початкових класах». Розповіла з практичної сторони про можливі чинники та фактори розвитку цього явища у освітньому середовищі, а також наголосила на важливості профілактичної роботи з даного питання.

Учасниками вебінару «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти» стали студенти, науково-педагогічні працівники, практичні психологи, вчителі шкіл тощо.

Всі учасники отримають електронні сертифікати та методичні матеріали, які допоможуть у своїй діяльності попередити, запобігти та протидіяти такій актуальній соціальній проблемі, як булінг.

Лише спільна та злагоджена робота усіх учасників освітнього процесу приведе до позитивних змін та подоланню явища «булінгу» як такого. Учасники зустрічі висловили подяку спікерам за актуальний, цікавий, інформативний та корисний вебінар.

Вебінар на тему «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти»   Вебінар на тему «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти»

Вебінар на тему «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти»   Вебінар на тему «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти»

Вебінар на тему «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти»

Вебінар на тему «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як йому протидіяти»

Пресслужба ТНПУ


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси