Студенти факультету педагогіки і психології ТНПУ   підвели підсумки акції   «Зупинимо насильство разом!» (ФОТО)
Студенти факультету 
педагогіки і психології ТНПУ 
підвели підсумки акції 
«Зупинимо насильство разом!» 


Студенти спеціальностей «Дошкільна освіта» та «Початкова освіта» факультету педагогіки і психології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка підвели підсумки акції «Зупинимо насильство разом!». 

Акція стартувала на факультеті 18 листопада відзначенням Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. До цього дня було приурочено лекції та практичні заняття на тему «Психолого-педагогічні умови попередження сексуального насильства щодо дітей», які упродовж місяця проведено зі студентами денної та заочної форм навчання у межах вивчення психологічних дисциплін (викладачка – канд. психол. наук, доцентка Кізь О.Б.). У ході практичних занять опрацьовано та апробовано інформаційні та методичні матеріали, підібрано тематичні анімаційні, мультиплікаційні і навчальні фільми та інтерактивні вправи для організації просвітницької роботи з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку задля попередження сексуального насильства. Також студентами підготовлено ІНДЗ та командні проєкти з питань системної протидії такому ганебному явищу в суспільстві, підвищення рівня професійної компетентності педагогів щодо сексуальної соціалізації дітей, організації просвітницької роботи з дітьми задля захисту від сексуального насильства, означення ролі педагога ЗДО та ЗЗСО в організації педагогічного всеобучу батьків із означеної проблеми.

Із 25 листопада студенти приєднали свій голос до сотні інших голосів студентства ТНПУ і долучились до Міжнародної акції «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, закладів освіти, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок і дітей. 


Період акції «16 днів проти насильства» охопив важливі дати. 

https://www.kmu.gov.ua/news/uryadom-zaprovadzheno-perelik-karantinnih-obmezhen-yaki-diyatimut-z-19-grudnya-2020-roku-na-vsij-teritoriyi-ukrayini

Спікерка Марʼяна Демчук нагадує важливі дати акції


Дати проведення акції є символічними. Вони створюють ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства щодо жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі та віку, є порушенням основоположних прав і свобод людини.

10 грудня 2020 року магістрантки групи мДО-11, які є волонтерками Школи ґендерної рівності, що діє при Науково-дослідному центрі з проблем ґендерної освіти та виховання учнівської та студентської молоді НАПН-ТНПУ ім. В. Гнатюка (директорка – проф. О.М.Кікінежді), провели завершальний захід акції – вебінар «Зупинимо насильство разом!». Учасниками вебінару стало 58 осіб з числа студентів та викладачів університету. 

У ході вебінару спікерки Марʼяна Демчук, Діана Демчук та Влада Михайлишин підняли проблему сексуальної експлуатації дітей в Україні (експлуатація дітей в проституції, порнографії, туризмі, торгівлі людьми із сексуальною метою тощо). Зазначено, що уперше термін «комерційна сексуальна експлуатація дитини» було застосовано в Стокгольмській декларації та Порядку дій, прийнятому на Першому Світовому конгресі проти комерційної сексуальної експлуатації дітей (27-31 серпня 1996 р.) на визначення цього явища як грубого порушення прав дитини. 

 

Магістрантки Марʼяна Демчук та Діана Демчук
Магістрантки Марʼяна Демчук та Діана Демчук аналізують проблему сексуальної експлуатації дітей в Україні.)

 

Спікерка Ореста Самуляк закцентувала увагу учасників вебінару на ризиках і небезпеках, із якими може зіштовхнутись дитина в онлайн-просторі, у тому числі, із сексуальним насильством в Інтернеті. Нею проаналізовано явища кібергрумінгу та секстингу. 


Ореста Самуляк аналізує кубергрумінг як один із видів сексуального насильства щодо дітей

Ореста Самуляк аналізує кубергрумінг як один із видів сексуального насильства щодо дітей

Спікерка наголосила, що діти та молодь не завжди розуміють, що повідомлення, зображення або відео, надіслані комусь на телефон чи комп’ютер, не є по-справжньому конфіденційними або анонімними. У будь-який момент вони можуть бути зумисне чи випадково оприлюдненими. Цей контент найчастіше неможливо видалити з Інтернету. А якщо таке особисте зображення стане надбанням сторонніх осіб або буде відправлено іншим, то дитина може стати об’єктом приниження і публічних насмішок. Це може зашкодити її самооцінці і навіть призвести до депресії та інших проблем із психічним здоров’ям.

Рекомендації

Рекомендації Орести Самуляк щодо виявлення вимагача при кібергрумінгу

Щодо секстингу було наголошено, що небезпечним є не саме надсилання інтимних повідомлень, світлин чи відео із використанням сучасних засобів зв’язку (до прикладу, для повнолітніх осіб це може бути однією із форм сексуальної поведінки). Небезпечними є наслідки, коли світлини чи повідомлення інтимного змісту, по-перше, надсилають діти, і по-друге, коли надіслане потрапляє без згоди особи, котрій воно належить, у відкритий онлайн-простір і стає доступним для перегляду сотням і тисячам користувачів. Дотично до секстингу проаналізовано сексторшен – погрози поширення сексуальних зображень людини (дитини), шантажування задля отримання додаткових сексуальних матеріалів чи грошей або з метою помсти та приниження. Наголошувалось на ризиках онлайн сексуальної експлуатації дітей (пропонування подарунків, грошей або прихильності і любові в обмін на сексуальну діяльність, яка проводиться в Інтернеті або організована в Інтернеті, але проводиться під час офлайн-зустрічі).

Спікерки Анастасія Войчишина, Ольга Кріса, Юлія Вітюк, Марія Метеха та Марія Шинкляр презентували розроблений їхньою командою проєкт –  сайт «Захистимо дітей від кібербулінгу».

Спікерка Анастасія Войчишина організувала перегляд та аналіз анімаційного фільму
Спікерка Анастасія Войчишина організувала перегляд та аналіз анімаційного фільму «Кібербулінг. Як я перестала бути жертвою» (режисер – Денис Сполітак)

На сайті розміщено інформаційні та відеоматеріали (анімаційні та мультиплікаційні фільми, відеолекції, навчальні фільми тощо) щодо означення кібербулінгу, його видів (кетфішинг, читинг, розповсюдження образливих та принизливих або загрозливих повідомлень/зображень в онлайн-спільнотах, флеймінг, видавання себе за інших осіб, слемінг, реттінг, розповсюдження чуток і агресія у сфері стосунків, шоктролінг, сталкінг тощо). Авторки розробили рекомендації для батьків та педагогів, для дітей різного віку, котрі потерпають від кібербулінгу, для тих, хто став свідком цього явища в онлайн-просторі, а також для самих кібербулерів. 

Також на сайті вміщуються матеріали та покликання на наявні в Україні методичні розробки громадських організацій, благодійних фондів для організації просвітницької роботи із попередження сексуального та інших видів насильства щодо дітей.   

Спікерки ознайомили учасників вебінару із проєктом «Національної стратегії захисту дітей в цифровому середовищі на 2021-2026 роки». На завершення організаторки поділились із слухачами контактами, за якими можна звернутися по допомогу у разі виявлення сексуального насильства над дітьми онлайн або у разі небажаного контенту в Інтернеті, що зображує сексуальне насильство над дітьми.

Висловлюємо велику вдячність нашим магістранткам-спікеркам вебінару та учасницям акції за мужність говорити на важку і злободенну тему задля подолання сексуального насильства, сексуальної експлуатації та інших видів насильства щодо дітей в Україні та попередження ризикованої поведінки дітей в онлайн-просторі. 


Спільними зусиллями зупинимо сексуальне насильство щодо дітей в Україні!

Створимо суспільство, вільне від насильства і дружнє до дітей!



Марʼяна Демчук,

магістрантка групи мДО-11,

студентський декан

відділення «Початкова та дошкільна освіта. Менеджмент»

факультету педагогіки і психології

ТНПУ імені Володимира Гнатюка


Ольга Кізь 

кандидатка психологічних наук,

доцентка кафедри психології, 

керівниця Школи ґендерної рівності

при Науково-дослідному центрі з проблем 

ґендерної освіти і виховання учнівської
та студентської 
молоді НАПН України-ТНПУ ім.В.Гнатюка


Довідково

Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в інтернеті: 1545*3 (безкоштовно, анонімно, цілодобово). Ця консультаційна лінія, насамперед, орієнтована на дітей, які зіштовхнулись із проблемами онлайн, та на дорослих, чиї діти мають проблеми в мережі Інтернет. 

Національна «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» Центру «ЛА CTPAДА-УКРАЇНА»:

  • Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації функціонує у будні з 10:00 до 18:00 за номерами:

    • 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних)

    • 116 123 (безкоштовно з мобільних)

  • Національна дитяча гаряча лінія функціонує у будні з 12:00 до 16:00 за номерами:

    • 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних)

    • 116 111 (безкоштовно з мобільних)

У випадках виявлення сексуального насильства над дітьми онлайн або у разі небажаного контенту в Інтернеті, що зображує сексуальне насильство над дітьми, повідомити про це можна за електронним посиланням:  https://report.iwf.org.uk/ua.


На сторінці
 https://stop-sexting.in.ua/ можна не лише знайти інформацію про сексуальне насильство онлайн, а й повідомити про нього. 


За адресою 
https://stop-sexting.in.ua/chatbot/ працює чатбот, де також можна дізнатися інформацію про сексуальні ризики онлайн та повідомити про випадки неприйнятної поведінки в Інтернеті.


Національна інформаційна кампанія
#stop_sexтинг має сторінки у соціальних мережах: 

Facebook https://www.facebook.com/stopsextingua/, Instagram https://www.instagram.com/stopsexting.ua/

Telegram https://t.me/StopSextingBot

Tiktok https://www.tiktok.com/@stopsexting.ua, де також можна повідомити про випадки сексуального насильства онлайн.


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси