Викладачі ТНПУ розробляють професійні стандарти
Викладачі ТНПУ розробляють професійні стандарти

Професор кафедри соціальної роботи та менеджменту соціокультурної діяльності Наталія ОЛЕКСЮК разом із аспірантами ОНП Соціальна робота та магістрантами ОПП Соціальна педагогіка взяли участь у роботі Круглого столу «Розробка професійного стандарту соціального педагога: сучасне бачення», організованого Міністерством освіти і науки України й кафедрою соціальної реабілітації та соціальної педагогіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка (завідувач кафедри – професор Надія ЧЕРНУХА; модератор заходу – професор Олена ЧУЙКО). 

Вітальне слово організаторів заходу
Вітальне слово організаторів заходу

Метою проведення Круглого столу стало визначення професійного профілю соціального педагога у різних сферах соціально-педагогічної практики. Актуальність даної проблематики зумовлена гострою потребою в спеціалістах соціально-педагогічного профілю, здатних компетентно надавати підтримку і допомогу людям, які опинились в складних життєвих обставинах, сприяючи їх соціальному функціонуванню, включенню, інтеграції, розвитку їх соціальної ідентичності та стійкості. 

Виступ професора Наталії ОЛЕКСЮК
Виступ професора Наталії ОЛЕКСЮК

Під час Круглого столу було обговорено ключові для професійного стандарту питання, а саме: сфери професійної діяльності соціального педагога; запити і потреби соціально-педагогічної практики; роль соціального педагога у забезпеченні соціально-психологічного благополуччя особистості, сім’ї, громади.


Програма заходу
Програма заходу

Захід дозволив уточнити професійні ролі соціального педагога в системі послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки на рівні загальнодержавної політики; розширити напрями професійної підготовки і професійного розвитку соціального педагога; деталізувати позиціонування та професійний імідж соціального педагога у фаховій спільноті; обговорити проблеми налагодження міжвідомчої взаємодії та дотримання професійних меж у міжсекторальній співпраці фахівців.


Учасники Круглого столу аналізують можливості розширення фахових компетентностей
Учасники Круглого столу аналізують можливості розширення фахових компетентностей

У рамках Круглого столу відбулася стратегічна сесія «Соціальний педагог: розробка професійного портрету». Під час сесії конкретизовано трудові функції та професійні компетентності соціального педагога у різних сферах: освітній, соціальній, культурній, правовій, гуманітарній, сфері охорони здоров’я, галузі ювенальної юстиції та пробації, реабілітаційній та рекреаційній сфері тощо. 

Круглий стіл об’єднав викладачів кафедр соціальної роботи та соціальної педагогіки університетів України, практиків в соціально-педагогічній діяльності та консолідував зусилля щодо напрацювань сучасної фахової підготовки майбутніх соціальних педагогів у відповідності з вимогами сьогодення.

Обговорення прикладних умінь соціального педагога
Обговорення прикладних умінь соціального педагога

Дякуємо організаторам Круглого столу за надану можливість кафедрі соціальної роботи та менеджменту соціокультурної діяльності в особі професора Наталії ОЛЕКСЮК долучитися до розробки професійного стандарту соціального педагога, а аспірантам та магістрантам кафедри – поспостерігати за роботою провідних фахівців галузі.

Професор Наталія ОЛЕКСЮК


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси