На хіміко-біологічному факультеті ТНПУ проведено інтелектуальну гру «НотаЄнота. Чорнобиль. Радіація»
На хіміко-біологічному
факультеті ТНПУ проведено
інтелектуальну гру «НотаЄнота.
Чорнобиль. Радіація»

1 травня 2024 року в стінах Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка відбувся міжфакультетський захід, приурочений 38 річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Підготували і провели антифейкову інтелектуальну гру «НотаЄнота. Чорнобиль. Радіація» студенти другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) у межах курсу «Медіагігієна педагога» під керівництвом викладача курсу Міщук Наталії Йосипівни, доцентки кафедри загальної біології та методики навчання природничих дисциплін. У грі взяли участь студенти хіміко-біологічного та фізико-математичного факультетів ТНПУ, а також учні Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 26 імені Дмитра Заплітного, що сприяло не лише пізнавальній співпраці здобувачів вищої освіти, а й профорієнтації для здобувачів загальної середньої освіти.

Доцент Міщук Н.Й. налаштовує учасників гри на захопливе змагання
Доцент Міщук Н.Й. налаштовує учасників гри на захопливе змагання

Антифейкова інтелектуальна гра «НотаЄнота. Чорнобиль. Радіація» стала захоплюючим та важливим досвідом для всіх учасників, які активно застосували свої знання, критичне мислення та ерудицію під час проходження надзвичайно цікавих раундів, побудованих на основі фейків, маніпуляцій та ворожих вкидів навколо теми аварії на ЧАЕС. Під час гри здобувачі мали можливість розвинути й суттєво покращити свої інформаційні навички. Вони випробовували свої вміння оперувати фактами в раунді «Мовою цифр», за допомогою логічного і критичного мислення боролися із фейками і шукали істину в раунді «Правда чи фейк», намагались очистити свій інфопростір у раунді «Єнот-полоскун», застосовували кмітливість й почуття гумору під час раунду «Меми», який особливо сподобався учасникам гри. Кожен етап гри допоміг не лише розвинути свої здібності, але й опанувати важливі навички, що допоможуть в подальшому впевнено протистояти ворожій пропаганді.

Фізматівці в гостях на хіміко-біологічному факультеті
Фізматівці в гостях на хіміко-біологічному факультеті

Вміло керували ходом інтелектуальної гри ведучі Ванкевич Аміна Петрівна – вчитель біології та інтегрованих курсів ТЗОШ І-ІІІ ст. № 16 ім. В. Левицького, та Гонтарук Марія Василівна – вчитель ПЗЗСО «Школа майбутнього», які навчаються в магістратурі спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) за дуальною формою здобуття вищої освіти. Важливу місію журі інтелектуальної гри виконували Боднар Оксана Ігорівна – декан хіміко-біологічного факультету, Федчишин Ольга Михайлівна – заступник декана фізико-математичного факультету, Мохун Сергій Володимирович – завідувач кафедри фізики та методики її навчання, Бережинська Антоніна Петрівна – класний керівник учнів 10 класу ТЗОШ № 26. Вони не лише справедливо оцінили команди, але й активно долучилися до заходу, демонструючи великий інтерес до боротьби з дезінформацією.

Чергова нагорода у представників фізмату
Чергова нагорода у представників фізмату

Учасники гри з великим зацікавленням змагалися, активно шукали відповіді на питання, аналізували інформацію і докладали зусиль, щоб здобути навички протистояння ворожій пропаганді. Вони постійно ставили під сумнів правдивість тверджень, вчилися відрізняти факти від маніпуляцій та зберігати об’єктивність у сприйнятті інформації. В підсумку, переможцями, які звільнили єнота з інформаційного полону, стала команда з фізмату «POWER», яка впевнено поборола усі інформаційні атаки й маніпуляції. Друге місце посіла команда «ХІМІКИ» з хімбіо, яка проявила високий рівень знань та навички медіаграмотності. Команда з фізмату «КВАНТ» (3 місце) уміло застосувала критичний підхід до наданої інформації та змогла зберегти значний рівень об'єктивності щодо поставлених завдань. Також на високому рівні проявили себе учасники команд «СОНЯЧНІ ПРОМЕНІ» та «СМУГАСТИКИ», що здобули 4 і 5 місця відповідно. 6 місце належить команді «БУКВАРИКИ», які сумлінно змагалися, проявили стійкі знання та відмінно впоралися з інтелектуальними задачами. За свою працю і старання команди нагороджені дипломами справжніх «єнотів-фейкоборців» та солодощами. Проте справжньою нагородою стали щирі та позитивні емоції, які отримали усі члени заходу.

Почесне друге місце у хіміків ТНПУ
Почесне друге місце у хіміків ТНПУ

Дякуємо Збройним Силам України за можливість жити і пізнавати нове! Наближаємо перемогу України допомогою ЗСУ та протистоянням ворожій пропаганді!

Наталія МІЩУК, Галина ЖИРСЬКА – доцентки кафедри загальної біології та методики навчання природничих дисциплін

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси