Участь ТНПУ у міжнародному проєкті «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»
Участь ТНПУ у міжнародному проєкті

 «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»

29-30 квітня 2024 року в Тернополі відбулась орієнтаційна зустріч університетів-партнерів міжнародного проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» за напрямом «Психічне здоров’я та психосоціальні послуги».

Робочі моменти натхненного обговорення
Робочі моменти натхненного обговорення

Основною метою проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» є підвищення спроможності Уряду України виконувати основні функції громадського здоров’я на національному, обласному та місцевому рівнях. Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка у цій важливій меті виконує функцію посилення кадрового потенціалу – у співпраці вищих навчальних закладів України та США переорієнтовує підготовку фахівців соціономічного напряму на володіння доказовими знаннями і навичками у сфері охорони психічного здоров’я. Проєктна група ТНПУ імені Володимира Гнатюка, очолювана завідувачкою кафедри психології Мариною Орап, складається з проректора з наукової роботи та міжнародного співробітництва Ірини Задорожної, в.о. декана факультету педагогіки і психології Зоряни Адамської, завідувачки кафедри соціальної роботи та менеджменту соціокультурної діяльності Ірини Сороки та завідувачки кафедри психології розвитку та консультування Галини Радчук.

Захопливі моменти екскурсії - Тарас Сіткар розповідає про кампус ТНПУ та його модель, надруковану на 3D принтері
Захопливі моменти екскурсії - Тарас Сіткар розповідає про кампус ТНПУ та його модель, надруковану на 3D принтері

12-13 квітня було проведено першу зустріч з метою налагодження координації та співпраці між українськими та американськими університетами. 

Орієнтаційна зустріч, проведена 29-30 квітня у Тернополі, стала продовженням знайомства, посилення координації та слугувала майданчиком для напрацювання активностей та подальших кроків у партнерстві. У перший день зустрічі представники університетів та Національної психологічної асоціації працювали у Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського. Було обговорено низку важливих питань, що стосуються організації оволодіння соціальними працівниками та медсестрами знаннями і навичками збереження і підтримання психічного здоров’я. Було підкреслено, що в умовах сучасної України, в умовах значної кількості людей, які звертаються по медичну і соціальну допомогу, виникла необхідність в озброєнні медсестер та соціальних працівників психологічними знаннями, які б давали можливість підтримувати психічне здоров’я пацієнтів та отримувачів соціальних послуг. ТНПУ імені Володимира Гнатюка у цій важливій справі відведена роль провідного українського університету, який забезпечуватиме і координуватиме психологічну освіту представників соціономічного напряму (кафедри психології і психології розвитку та консультування), а також впроваджуватиме нові підходи до фахової підготовки соціальних працівників (кафедра соціальної роботи та менеджменту соціокультурної діяльності).

Тетяна Вільчинська натхненно розповіла про життя і творчість Володимира Гнатюка
Тетяна Вільчинська натхненно розповіла про життя і творчість Володимира Гнатюка

Другий день зустрічі відбувся у ТНПУ імені Володимира Гнатюка і розпочався екскурсією кампусом університету. Організована Марією Бойко екскурсія дала змогу гостям познайомитись з розмаїттям здобутків університету в навчальній, спортивній та науковій діяльності, глибше пізнати життєвий шлях Володимира Гнатюка та оцінити результати проєктної діяльності університету. На засіданні представників команд українських університетів було напрацьовано подальші активності та наступні кроки у реалізації цілей напряму проєкту «Психічне здоров’я та психосоціальні послуги». Взаємодія з університетами США, організована у вигляді семінарів, круглих столів та наукових конференцій дасть змогу ознайомитись із досвідом колег по організації психологічної підготовки медичних і соціальних працівників та використати його для удосконалення освітніх програм підготовки цих фахівців в Україні. Таким чином програма академічного партнерства дозволить удосконалити систему фахової вищої освіти представників соціономічних професій та слугуватиме збереженню ментального здоров’я українців.

Володимир Гнатюк радо вітає гостей!
Володимир Гнатюк радо вітає гостей!

Завідувачка кафедри психології,
докторка психологічних наук, професорка Марина ОРАП


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси