Відбулася онлайн-зустріч з нагоди Міжнародного дня толерантності
Відбулася онлайн-зустріч
з нагоди Міжнародного
дня толерантності

16 листопада увесь світ відзначав Міжнародний день толерантності.

Рішенням ЮНЕСКО запроваджено Декларацію принципів терпимості у 1995 році.

Що означає поняття «толерантність»? Чи завжди ми в житті толерантні до інших людей? Які якості має толерантна людина і як їх виховати в собі? На ці та багато інших запитань намагалися дати відповідь учасники онлайн-заходу.

З вітальним словом виступила керівник Центру освітніх та психологічних інтерактивних технологій, докт. псих.н., проф., зав.кафедри психології розвитку та консультування ТНПУ Галина Кіндратівна Радчук. Вона наголосила на особливій актуальності зазначеної проблематики, важливості толерантної взаємодії учасників освітнього процесу. Відзначила, що толерантність – одна з ключових якостей, притаманних педагогу та психологу.

Онлайн-зустріч з нагоди Міжнародного дня толерантності

Онлайн-зустріч з нагоди Міжнародного дня толерантності

«Формування толерантності — тривалий і складний процес, який починається з народження дитини, триває в період її дошкільного та шкільного віку й доповнюється та розширюється протягом всього дорослого життя. На формування толерантності впливає безліч факторів, але вирішальними серед них є сім’я та заклади освіти», - сказала Галина Кіндратівна.

Також учасників заходу привітала голова ГО «Асоціація психологів вищої школи України» Євгенія Курагіна.

«Толерантність – це привілей сильних і розумних, які не сумніваються у своїх здібностях просуватися на шляху до істини через діалог і різноманітність думок та позицій, які не бояться загубити власну індивідуальність, і які вміють поважати інших, - зазначила Євгенія. Толерантності потрібно вчитися, оскільки толерантність – це здатність людини, спільноти, держави чути і поважати думку інших, невороже зустрічати відмінне від своєї думки».

Онлайн-зустріч з нагоди Міжнародного дня толерантності

Онлайн-зустріч з нагоди Міжнародного дня толерантності

На занятті учасники мали можливість висловити своє розуміння поняття «толерантність», та які риси притаманні толерантній особистості. Працюючи в командах, створили емблеми толерантності.

На завершення учасники підписали особисті угоди толерантності, у яких зобов’язалися щодня своєю поведінкою та спілкуванням робити внесок у розвиток толерантного суспільства.

Приємно відзначити, що до заходу також долучилися і представники інших ЗВО (у рамках співпраці з ГО «Асоціація психологів вищої школи України»).

Толерантний світ – гармонійний світ! Всі ми різні – всі ми рівні!

Онлайн-зустріч з нагоди Міжнародного дня толерантності

Онлайн-зустріч з нагоди Міжнародного дня толерантності

"Поняття толерантності означає повагу, прийняття й правильне розуміння багатоманітності культур нашого світу, форм самовираження й прояву людської індивідуальності. Це те, що робить можливим досягнення миру й веде від ідеології насилля й війни до культури миру. Толерантність – це не поступ, не полегкість або потурання. Це, перш за все, активне ставлення, сформоване на основі визнання універсальних прав і свобод людини. Ні за яких обставин толерантність не може бути виправданням посягання на основні цінності. Толерантність повинні виявляти окремі особи, групи й держави” (стаття 1).


Практичний психолог
відділу у справах молоді ТНПУ
Логвись Ольга

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси