Нові горизонти для випускників ТНПУ: що передбачає меморандум з центром зайнятості?


Нові горизонти для випускників ТНПУ: що передбачає меморандум з центром зайнятості?


Отримати понад 30 тисяч гривень на освіту, до мільйона — на власну справу чи мінімальну заробітну плату за суспільно корисну роботу випускникам ТНПУ пропонує  Тернопільський обласний центр зайнятості

Відповідний меморандум про співпрацю керівники установ підписали вчора, 3 січня, у стінах університету на зустрічі представників Центру із працівниками ТНПУ. 

Співпраця передбачає сприяння працевлаштуванню; розробку та реалізацію спільних проєктів; надання інформаційних послуг з питань попиту на ринку праці та вакантних посад; підтримку в розробці нормативно-правових документів; організацію спільних заходів з питань сприяння зайнятості, профнавчання зареєстрованих безробітних та навчання окремих категорій громадян за отриманим ваучером.

Працівники центру зайнятості представили декілька програм: йшлося зокрема про ваучери на навчання; професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації; мікрогранти для розвитку бізнесу; облаштування робочого місця особам з інвалідністю та інші. 

Програма ваучерів передбачає оплату навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Максимальна вартість оплати здобуття освіти на сьогодні становить 30280 грн. Оплачує ваучер фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. 

Подати заявку на отримання ваучера на навчання можна онлайн. Такою послугою можуть скористатися окремі категорії громадян: старші 45 років, ті особи, які мають 15 років страхового трудового стажу, внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій та особи з інвалідністю. 

Перелік професій, спеціальностей для навчання, за яким може бути виданий ваучер, затверджений Міністерством економіки України відповідним наказом.

До слова, у 2023 році 442 особи отримали ваучер на навчання, із них 247 осіб проходили перепідготовку за робітничими професіями, 195 – здобували ступінь бакалавра або магістра, підвищували кваліфікацію за спеціальностями.

Цікавою також є урядова грантова програма «єРобота», яка стартувала у липні 2022 року. Підприємці за цією програмою можуть отримати на розвиток бізнесу від 50 до 150 тисяч гривень у випадку працевлаштування однієї особи з числа зареєстрованих безробітних, від 150 до 250 тисяч гривень, з умовою створення більше двох робочих місць, а для учасників бойових дій та їх сімей сума гранту може сягати і до 1 млн грн. Надані кошти повертаються у вигляді сплати податків та єдиних внесків. Використати їх потрібно до півроку на обладнання, сировину, програмне забезпечення, оренду, рекламу тощо.  

Для підтримки і мотивації волонтерського руху на період воєнного стану діє програма, яка передбачає компенсацію мінімальної заробітної плати безробітним, які залучаються до суспільно корисної праці, що включає і підтримку фронту, зокрема — плетіння сіток, виробництво окопних свічок і т д. Тобто люди, які долучаються до волонтерського центру ТНПУ, можуть отримувати щомісячну мінімальну зарплату. 

Ще один важливий напрямок — програма облаштування робочого місця. За нею роботодавець, прийнявши на роботу особу з інвалідністю першої та другої групи, має право на компенсацію витрат на обладнання для цієї людини відповідно до індивідуальної програми реабілітації.

Ректор ТНПУ Богдан Буяк висловив подяку за підтримку директору Тернопільського обласного центру зайнятості Миколі Городецькому та запропонував спланувати зустрічі пофакультетно з метою максимального поширення інформації про сприяння працевлаштуванню та нові освітні можливості.

Зазначив, що співпраця відкриває нові горизонти для студентів ТНПУ, забезпечуючи можливість отримання фінансової підтримки для освіти та підвищення кваліфікації. Програма ваучерів на навчання та грантова програма "єРобота" стають додатковим стимулом для розвитку бізнесу та вдосконалення навичок.


За допомогою цієї ініціативи студенти та магістри отримують орієнтир професійного розвитку, знаючи, що центр зайнятості підтримує їхні зусилля у досягненні кар'єрних цілей. Такого роду взаємодія сприяє не лише зростанню працевлаштування, але й формує новий рівень освітнього середовища, підтримуючи стале підвищення кваліфікації та розвиток бізнесу в регіоні, резюмував Богдан Буяк. 

Провідний фахівець зі зв'язків із громадськістю ректорату ТНПУ Оксана Чмиленко 

Фото Олександра Петлюка


  



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси