Інновації ТНПУ в технологіях РЕБ: повітряний простір – під контроль

Інновації ТНПУ в технологіях РЕБ: повітряний простір – під контроль



Комплект радіоелектронного антидронного обладнання, виготовлений  інженерно- конструкторською групою ТНПУ, вручили доценту кафедри інформатики і методики її викладання, нашому захиснику Андрію Вельгачу (16 окремий стрілецький батальйон ЗСУ)  на Вченій раді університету.  

Конструкторська група створена в жовтні 2022 року, а кафедра машинознавства має 40-річний досвід в галузі безпілотних технологій.


Засоби РЕБ уже отримали практично всі наші добровольці, розповів керівник інженерно-конструкторської групи Валерій Федорейко.

–  У тернопільській 105 бригаді є підрозділ, оснащений безкоштовно чотирма комплектами наших РЕБ, вони – серед є лідерів в ЗСУ. – зазначив Валерій Степанович. –  Постійно експериментують і ставлять перед нами інженерно-конструкторські завдання. Разом із спецпідрозділом ГРУ "Кракен" вони є основними замовниками наших розробок. Налагоджено зв'язки з 53 бригадою та 10-ю окремою бригадою "Едельвейс", де воюють наші працівники та випускники. Вони також використовують наші розробки. Група має багато звернень від родичів та військових про придбання засобів РЕБ, усе робиться на волонтерських засадах.

– Ми не маємо ні юридичного, ні морального права продавати свої наробки, – уточнює Валерій Федорейко. – Головним мотивом було забезпечення своїх рідних і близьких, які пішли добровольцями. 

Восени 2023 група створила список працівників університету, які воюють на фронті. Відтак модернізували китайські вироби, оптимізували їх параметри і передали у військові частини. Всього передано безкоштовно 9 екземплярів. 

– Це не основний наш продукт і ми не можемо розпорошувати свої зусилля, – додав керівник інженерно- конструкторської групи. – У нас є п'ять високопрофесійних інженерів-конструкторів різного профілю. 

Велику вдячність висловлює Валерій Федорейко  меценатам. Він назвав тих, хто задонатив суму більше 100 тисяч грн. Це: НВО "Енергоощадні технології", колектив ТНПУ, Укргазбанк, Роман Марценишин, АРС "Кераміка", Іван Полянський та ін. 

– Ми категорично не збираємо гроші з військових і їх родичів, це для нас – табу, – наголосив Валерій Степанович. 

До слова, вироби групи, а це не лише рушниці, отримали високу оцінку в бойових частинах. Про це свідчать нагороди у вигляді бойових прапорів та подяк, листи підтримки, фронтові сувеніри тощо. 


З жовтня 2023 року на прохання військовослужбовців група  працює над інноваційним проектом адаптивною системою моніторингу повітряного простору з купольними функціями впливу на об'єкти, які літають. 

– Це надактуальний проект, який повинен замінити в зоні інтенсивних бойових дій так звані рушниці, які безпорадні в багатьох ситуаціях, і які не можна озвучувати, – пояснює співрозмовник. – На даному етапі розвитку РЕБ головне не так зване "залізо", а алгоритми керування різними підсистемами та програмне забезпечення, яке повинно бути націлене в першу чергу на збереження життя та здоров'я воїнів у різних ситуаціях. Для цього ми розробили проєкт модульної системи моніторингу в якому багато науково-конструкторських новинок. Появились солідні замовники.

Інженерно-конструкторська група постійно в контакті з радіотехнічними підрозділами військових частин, організовує регіональні круглі столи, приймає участь в заходах Міноборони, Генштабу, Міносвіти. Навіть радіотехнічні підрозділи в підшефних бригадах формуються за нашою підтримкою.

– В соцмережах можна зустріти рекламу та коментарі так званих "корисних ідіотів", якими повинні займатися правоохоронці, – додав співрозмовник. –  РЕБ це не так просто, і не варто оцінювати його за вартістю чи, не дай Боже, по наклейках, це – злочин. Ми категорично проти використання низькопробних "жовтих" виробів. Останнім часом в цьому сегменті багато браку і його ми видаляємо за допомогою спеціальної апаратури. Це неможливо зробити в гаражі чи на кухні. Від таких розробок багато неприємних випадків на фронті. 

До спеціалістів групи звертаються військові за консультаціями і вони дають роз'яснення. Кажуть, що  особливу небезпеку несуть РЕБи ранцевого типу та окопні з 2-3 частотними діапазонами і потужністю менше 20 Вт. Перші, за словами Валерія Федорейка, дуже небезпечні для здоров'я оператора. Другі не дають ефекту через відсутність сучасних частотних діапазонів, яких на сьогодні вже 7 і вони постійно збільшуються. 

Захист сотень метрів вже не актуальний через появу ворожих дронів з відеонаведенням, зауважив Валерій Степанович. 

– Часто запитують, чому РЕБ мають різну ціну, – продовжує співрозмовник. – На це впливає декілька факторів і в першу чергу ціна запчастин, які мають "жовте", "сіре" і "біле" походження. Тому європейські вироби набагато дорожчі. Впливають на ціну також курс долара, логістика, затрати на виробництво і полігонні випробування.


Наостанок Валерій Федорейко вкотре наголосив, що група працює безоплатно на волонтерських засадах, відповідно до законодавства України, консультуючись у податківців і провідних аудиторів України.


Пресслужба ТНПУ



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси